AngelFIRE kirjutas:
Kahjuks on mul mure sees kuuma õhuga. Prosa ise on niisama 28-32 ja mängides max 52 c umbes. Mul näitab just SIO andur mis ma olen aru sanud üldine kuumus. Käiga katsudes on korpuses tõesti õhk kuum. Viga ikka korpuses jahutuses. Ise kahtlustan eriti toitekat, sest ta läheb ikka kuumaks mängides ja ventikas nagu ma räägin ei hakka tööle tal. Toitekas ise 850W ja ventikas peaks tööle hakkama alles kui koormus üle 40% aga mul uue gen. juppid (v.a kaart) mis vist ei võttagi voolu eriti ja see 40% ei sa täis ja ta ei lähegi tööle isegi mängides. Annab vist kogu kuuma õhu korpusese.
Heips!
SIO andur näitab sul ilmselt lõunasilla(SouthBridge) temperatuuri. Kaasaegsed
SIO(
Super Input/Output) kontrollerid integreeritakse lõunasilla kiipidesse ning üldjuhul viimasele ei paigaldata aktiivset(ventilaatoriga) jahutust. Mõnel lõunasillal on väheldane passiivjahutus(radiaator), mõnel pole sedagi. Ja nii nad siis kuumenevadki, kuna tegelevad üpris aktiivselt kõikvõimalike seadmete haldamisega.
Kui korpuses kuumaks läheb, tuleb siiski (lisa-)ventilaatoreid kasutada. Väidad, et toite vent hakkab tööle koormuse, mitte temperatuuri peale. See aga on üpriski riskantne lahendus ja mina soovitaksin siiski toiteka vendi temperatuuri peale "ümber konstrueerida"

Võta kasutusele mõni ventilaatori kontroller ja ühenda see toiteka ventilaatori külge. Neid kontrollereid on kahte tüüpi - manuaalselt ja automaatselt reguleeritavad. Manuaalse puhul kruvid ise ventika pöördeid vajaliku temperatuuri saavutamiseks, automaatsel on andur(termotakisti), mis vastavalt temperatuuri muutusele ventika pöördeid suurendab-vähendab. Päris passivi ma toitekat siiski ei laseks - pole ta tervisele eriti kasulik. Ja ühtlasi oleks kasu kahepoolne - toitekale tervislikum ja ka korpuses alaneb temperatuur.
Ka lõunasillale paigaldaksin (lisa-)ventilaatori või juhiks kuidagi jaheda õhuvoolu temani. Suurema jahutuspinnaga radiaatori paigaldamine oleks ka variant

Mul on oma arvuti protsessori jahutus termotakistiga ventilaatorile üles ehitatud - idle temp on ~20...22 kraadi ja ventikas teeb ~350 pööret minutis, full load'i puhul aga on (max)temp ~49 kraadi ja vent teeb ~1200 pööret minutis. Idle puhul pole ventikat kuulda, full load'i puhul on kuulda vaid kerget sahinat(umbes 1m kauguselt). Toite vent teeb samuti ~300...400 rpm ja on praktiliselt kuuldamatu. Lõunasillale sai suurem (passiiv-)radikas paigaldatud ja selle temp on 47 kraadi(enne seda oli >60 kraadi). Pole vist vaja mainida, et tegu on 12sm ventilaatoritega

Üldiselt ongi arvutis kõige kuumemad komponendid lõunasild(~47) ja kõvaketas(~43 kraadi).
Samal, temperatuuri-kontrolleriga automaat-regulaatori põhimõttel on üles ehitatud ka minu kodune õhk-kütte süsteem - mida kõrgem on kamina ümbruse õhk, seda nobedamalt ventilaator sooja õhku tubadesse puhub. Ja isegi täispööretel on ventilaatorit kuulda vaid kamina ees istudes(~1,5m).