tudiludi kirjutas:
Ja lisan siia ka oma probleemi: nimelt tegin joonise ilusti valmis ja printisin välja, aga kirjanurk jäi tegemata ja ei saa üldse aru, kuidas seda teha.
Pika mõtlemise ja proovimisega sain aru, kuidas teha kirjanurka. Hea oleks, kui avada Autocadis tühi dokument soovitatavalt template: acadiso spetsiaalselt kirjanurga tegemiseks.
Kui dokument on lahti, siis allpool on kastid, kus on kirjas
MODEL, LAYOUT1, LAYOUT2 jne. Layout tähendab põhimõtteliselt seda, et see näitab, kuidas asi välja näeks, kui see välja printida. Autocadiga on kaasas erinevaid templateid ja kui mõni neist avada, siis on nimekirjas ka erinevaid Layoutisid. Aga see selleks, sest ise olen vaadanud neid ja ei meeldi ja pealegi on need ingliskeelse tekstiga - seega suht kasutud. Näitena on neid hea vaadata küll, kui ise plaanid kirjanurka koostada.
Nüüd tuleb klõpsata ühe layouti peal ja peal peaks olema lihtsalt mingi pideva ja katkendliku joonega kastid üksteise sees.
See pideva joonega kast on vaateaken, kus kuvatakse kõik objektid, mis on koostatud
MODEL-ruumis. Katkendliku joonega kastist pole ma aru veel saanud. See vist näitab, kui suur on printeri printimislaius, aga tõenäoliselt eksin selles.
See vaateakna kast tuleb ära kustutada, sest sa hakkad looma ju uut layouti ja hiljem joonestad selle, nagu sul vaja. Ma ei hakka siin selgitama, kuidas samm-sammult kirjanurka joonestada, sest see läheks liiga pikaks ja seepärast eeldan, et sul on algteadmised olemas ja ülalpool on paar linki, kus ka õppida saab. Aga lisan pildi, kuidas see asi umbes välja peaks nägema ja rõhutan, et SEE KIRJANURK ON NÄIDIS JA NEID KOOSTATAKSE VASTAVALT PROJEKTI ISEÄRASUSTELE JA VAJADUSTELE! Aitan lihtsalt aimu saada sellest, et kui oled mingi joonise teinud ja see näiteks valda esitamisele viia, aga unustasid kirjanurga teha, siis pole paanikaks põhjust.
See näide on toodud A4 suuruse paberi jaoks ja enne layouti muutmist peab paika panema layouti seaded. Vali see layout, mida soovisid ja siis sisesta käsureale PAGESETUP ja avaneb mingi aken (näitena minu menüüst:
Kuna minu näide on A4 kohta, siis peab
papersize valima
A4 ja
drawing orientation portrait jne. Seejärel saab edasi minna.
Aga üks asi on küll, mis peab olema kindel ja paigas. Nimelt peab kirjanurga raam (jah, see suurim pideva joonega kast keskmisel pildil) olema paigas. Lehe vasakus ääres peab paberi ääre ja raami vahel olema 30 mm, sest see on kõiteriba ja teised küljed on tavaliselt 10 mm. Siinkohal peaks ära märkima, et ise kulutasin mingi 20-25 lehte printeripaberit lihtsalt katsetamiseks väljaprintimiste näol, enne, kui asja paika sain.

Seega, kui sa saad vähema paberiga hakkama, siis oled minust osavam. Ja seda seetõttu, et lehe alumine vasaku nurga absoluutkoordinaadid ei ole 0,0. See oli täielik katsetamine, millega pidevalt puusse panin. Nüüd, kui raami asukoht on paigas, tuleb joonestada all olev kirjanurk.
Kui see tehtud, see ülemisel pildil oleva vaateakna (viewport) tegemiseks tuleb sisestada käsureale lühend
MV ja joonestad selle umbes nagu näites toodud ja umbes 5 mm võiks olla selle küljed kirjanurgast ja raamist eemal olla.
Nüüd peaks siis kõik, mis väljanägemise poolest vaja, nagu valmis olema - vaja veel salvestada. Soovitan salvestada spetsiaalselt template kausta ja template faililaiendina (vaata salvestusakna seadetes
files of type-all) ja nimi ka vastav panna. Loomulikult kasuta printerit, et katsetada ja parandada asja.

Nüüd ava mingi oma joonis, millel pole kirjanurka ja kopeeri kogu joonis ja siis ava see template, mille just tegid ning kleebi (NB! kindlasti pead seal valima vaate
MODEL ja sinna kleepima). Kui vaates layout vaateaknas (viewport) ei kuvata kogu joonis, vaid osa sellest, siis tee vaateaken aktiivseks ühe kordse vasaku hiireklõpsuga ja paremklõpsa vali
properties ning seal aknas vaata
standard scale, mis peab olema
scale to fit. Nüüd kuvatakse kogu joonis vaateaknas.
Kui miski joonestamise käigus ei õnnestunud, võib abi küsida ikka, aga ära loodagi, et hakkan päris algajat õpetama, kes pole viitsinud netist olemasolevaid õpetusi lugeda/järgida/proovida. Ja kui mingi menüü erineb minu omast, siis põhimõtteliselt peaks kõik valikus olema kõigil CAD versioonides olema umbes samas kohas, kuid kui ei ole, siis kahjuks mina aidata ei saa ...
Jõudu tööle ...

!!!